Uit elkaar
Het beëindigen van een relatie, of je nu samenwoont of getrouwd bent, brengt veel regelwerk met zich mee. Denk aan de procedure voor echtscheiding, het opstellen van een scheidingsconvenant en een ouderschapsplan voor de kinderen.
Het beëindigen van een relatie, of je nu samenwoont of getrouwd bent, brengt veel regelwerk met zich mee. Denk aan de procedure voor echtscheiding, het opstellen van een scheidingsconvenant en een ouderschapsplan voor de kinderen.
Soms bevatten samenlevingscontracten geen bepaling over uit elkaar gaan. Als dat wel het geval is, gelden de afspraken die in het contract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld over de bezittingen of wie er in het huis mag blijven wonen. Zorg ook dat – wanneer u uit elkaar gaat – de afspraken goed worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een convenant.
Als u samen kinderen hebt, moet u een ouderschapsplan maken. Daarin moet u – verplicht – drie onderwerpen regelen. Dat zijn de verdeling van de zorg voor de kinderen, de alimentatie voor de kinderen en de informatie-uitwisseling over belangrijke aangelegenheden over de kinderen en hun vermogen.
In het convenant regelt u wie welk deel van de spullen krijgt. Wat is eigenlijk van wie? Als duidelijk is wie bepaalde spullen heeft gekocht, zijn die ook eigendom van die persoon. Als dat niet duidelijk herleidbaar is, worden spullen beschouwd als gezamenlijk eigendom en moet het worden verdeeld. Hebt u samen een huis, dan kunt u dat verkopen of een van u beiden kan het overnemen. U kunt de afspraken vastleggen in een scheidingsconvenant, vergelijkbaar met het scheidingsconvenant bij de beëindiging van een huwelijk.
Als ze niet in het samenlevingscontract al geregeld zijn, zijn afspraken over partneralimentatie en pensioen ook bij het uit elkaar gaan niet nodig.
Alleen als de verhouding binnen een huwelijk zo moeilijk is geworden dat langer bij elkaar blijven niet mogelijk is, dan is volgens de wet echtscheiding mogelijk. Als een van beide partners aangeeft dat daar sprake van is, volgt de rechter dat vrijwel altijd.
Als het gaat om het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zonder kinderen begeleiden wij u met het maken van afspraken met elkaar. Die worden vastgelegd in een notariële akte: het scheidingsconvenant. Vervolgens schakelen wij een procesadvocaat in om het scheidingsverzoek met convenant formeel bij de rechtbank neer te leggen. Daarop spreekt de rechter de echtscheiding uit, de beschikking wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand.
Voor verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen moet u ingeval van echtscheiding een ouderschapsplan opstellen. Daarin regelt u de verdeling van zorg- en opvoedingstaken van de ouders voor de kinderen. De wet gaat uit van gelijkwaardige verdeling van zorg- en opvoedingstaken van de ouders. Zijn de ouders niet getrouwd, dan heeft de vader even veel rechten als de moeder, mits hij ook het gezag heeft.
Scheiding in onderling overleg of scheiding voor de rechter uitvechten? Nog niet zo lang geleden was scheiden alleen maar mogelijk via een – vaak langdurige en kostbare – procedure bij de rechter, met elk een advocaat. Tegenwoordig kiezen steeds meer scheidende echtparen voor de nieuwe mogelijkheid van scheiden in onderling overleg. Scheelt veel frustratie en veel geld!
Scheiden in onderling overleg is erg geschikt voor stellen die hun scheiding zakelijk en redelijk ten opzichte van elkaar willen afhandelen. Dat heeft veel voordelen. Door belangrijke zaken zelf te regelen voorkomt u dat de rechter u iets onwelgevalligs oplegt. Het is ook beter voor de kinderen, zij merken dat u zonder ruzie er probeert uit te komen. U blijft ook na de scheiding hun vader en moeder. U bent niet langer bezig met het conflict maar met de oplossing er van.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Vul dan hier ons contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Download hier de brochures van uw keuze